Onderzoeksdata gezocht in de anesthesie en cardiodiagnostiek

Wij vragen je aandacht voor de toekomst van de Medisch Hulpverlener. Er is voor het onderzoek naar artikel 36a van de wet BIG voor de BMH een tekort aan data binnen de anesthesie en cardiodiagnostiek. Hieronder geven we nogmaals aan hoe dat zit en wat we eraan kunnen doen. Zorg dat je collega’s in deze werkvelden dit lezen. Zorg dat ze meedoen met het onderzoek.

Sinds mei 2017 staat de BMH’er opgenomen in de Wet BIG d.m.v. een Algemene Maatregel van Bestuur. Dit is een experimenteerartikel wat de minister mag starten volgens Artikel 36a van de Wet BIG. De minister kan op deze manier ons beroep in de wet opnemen terwijl het onderzoek loopt. Dit gaat dus om een tijdelijke oplossing.

In mei 2022 moet de minister beslissen of het beroep van Bachelor Medisch Hulpverlener in de Wet BIG mogen blijven staan. Wanneer blijkt dat de registratie zorgt voor effectieve en efficiënte zorg, dan wordt het experimenteerberoep (naar verwachting) als artikel 3-beroep opgenomen in het BIG-register en wordt daarmee definitieve zelfstandigheid toegekend.

De minister beslist dit op basis van een onderzoek naar de werkende Bachelor Medisch Hulpverleners. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht en bestaat uit enquêtes, interviews, focusgroepen en observaties.

Inmiddels zijn er 3 enquête rondes gehouden waarin kwantitatieve data werd verzameld rond de BMH. Deze is ingevuld door BMH’ers en hun collega’s. Helaas is de respons onder BMH’ers anesthesie en BMH’ers Cardiodiagnostiek te laag geweest in dit onderdeel van het onderzoek. Met onvoldoende data uit deze hoek kan de onderzoeksgroep geen helder rapport schrijven richting de minister en de Kamers.

Dit kan verschillende gevolgen hebben, die wij als NVBMH ook nog niet kunnen overzien. In het slechtste geval kunnen de minister en de Kamers op basis van dit onderzoek besluiten om de BMH niet op te nemen in artikel 3 van de Wet BIG. Dit zou kunnen gelden voor de uitstroomrichtingen anesthesie en cardiodiagnostiek. Maar ook, omdat we één beroepstitel dragen, voor alle uitstroomrichtingen waarin BMH’ers werkzaam zijn.

Het is daarom van groot belang dat er in de focusgroepen, interviews en observaties voldoende data wordt verzameld om een goed advies te kunnen geven. Deze onderdelen van het onderzoek lopen nog tot eind mei, de enquêtes zijn inmiddels afgerond. Zorg daarom dat je meedoet met deze onderzoeksvormen. Mail vandaag nog naar onderzoek.wetbig@mumc.nl en laat weten dat je afgestudeerd bent.

Ook als je niet als BMH’er werkzaam bent op de werkvloer, hoort de onderzoeksgroep dit graag. Dit geeft namelijk helderheid in de cijfers rond afgestudeerde en werkende BMH’ers.

Met vragen kan je uiteraard ook altijd bij ons terecht. Via info@nvbmh.nl, Linked In, Facebook, Twitter en Instagram helpen we je graag.

 

Stuur deze brief door naar je collega’s op de afdeling Cardiodiagnostiek en Anesthesie.

2 Reacties

  1. Communicatie NVBMH

    Beste Bahar,

    Wat goed om te horen. Je kan direct mailen naar onderzoek.wetbig@mumc.nl
    Hartelijk dank voor je actieve deelname!

    Met vriendelijke groet,
    Ellen

  2. Bahar Kolukirik

    Geachte heer/mevrouw,

    Mijn naam is Bahar Kolukirik. Momenteel ben ik werkzaam als anesthesiemedewerker in het Erasmus MC, nadat ik de opleiding BMH en de daaropvolgend traineeship heb afgerond.

    Eerder heb ik meegedaan aan het onderzoek door het invullen van de enquete. Graag zou ik nu mee willen doen aan een interview of een ander onderzoeksvorm.

    Ik hoor graag meer van u.

    Met vriendelijke groet,

    Bahar Kolukirik

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NVBMH.

Contact opnemen?