Hoe zit het met de BIG registratie?

Wij ontvangen regelmatig vragen over de status van onze BIG-registratie. Het is belangrijk dat we als Medisch Hulpverleners (in opleiding) allemaal weten hoe het zit om misstanden in het werkveld te voorkomen.
We zetten alle feiten nogmaals op een rijtje:

1. Van 1 mei 2017 tot 1 mei 2022 stond de Medisch Hulpverlener vernoemd in artikel 36a van de Wet BIG. Dit was een experimenteerartikel op basis waarvan onze bekwaam en bevoegdheid werd geëvalueerd. Als aanvulling daarop stond de Medisch Hulpverlener van 1 januari 2019 tot 1 mei 2022 tijdelijk in het BIG-register.
2. Op dit moment heeft de Medisch Hulpverlener geen (tijdelijke) BIG-registratie (meer).
3. Op 25 februari 2022 schreef minister Kuipers van VWS een brief waarin hij aankondigt de Medisch Hulpverlener te willen opnemen in artikel 3 van de Wet BIG, waarbij ook de BIG-registratie weer actief wordt.
4. De aanpassing van dit artikel (en aanverwante besluiten) wordt momenteel voorbereid door ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid.
5. De NVBMH levert al twee jaar lang informatie aan deze ambtenaren om de wetstekst zo kloppend en passend te maken.
6. Binnenkort zal een concept van deze wetstekst met het bestuur van de NVBMH gedeeld worden. Vervolgens start een ambtelijk en politiek proces om uiteindelijk de tekst op te nemen in de wet.

Wij houden jullie op de hoogte van alle stappen in dit proces via de nieuwsbrief. Daarnaast krijgen leden enkele keren per jaar een brief met meer achtergrondinformatie over het wetstraject.

Na afronding van de wet zal nog een proces volgen met het CIBG over de toelatingsnormen voor de BIG-registratie. Ook hiervan houden wij jullie op de hoogte.
Mochten er toch nog vragen of onduidelijkheden zijn, mail dan naar info@nvbmh.nl.

Nog geen reacties

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NVBMH.

Contact opnemen?