Stakingen in de algemene ziekenhuizen

Zorgprotest
Vandaag staken de algemene ziekenhuizen. Er is in de zorg in toenemende mate sprake van een ongekende werkdruk en structurele onderbetaling. Het is jammer dat het nodig is om te staken. Het is jammer dat zorgzame, hardwerkende en niet klagende hulpverleners zo veel last ondervinden van de manier van besturen van het zorglandschap dat ze hun geliefde baan voor een dag neerleggen.

Zorgen wordt al tijden als een roeping neergezet. Maar het is meer dan dat. Het is een verantwoordelijkheid die meer respect verdient dan matige lonen en minimale scholingsmogelijkheden. De tekorten in de zorg hebben we met zijn allen van mijlenver aan zien komen. Al in 2007 werd er daarom onderzoek gedaan naar een nieuwe  studie in de zorg. Een studie die jonge hulpverleners in vier jaar kon opleiden tot een functie in de acute zorg. Om de tekorten te ondervangen. Ondanks de oplopende ontevredenheid onder zorgpersoneel waren honderden jongeren enthousiast om te beginnen aan dit nieuwe avontuur. Deze opleiding is de Bachelor Medisch Hulpverlening. Een nieuwe opleiding waarmee een ander potentieel aan zorgmedewerkers wordt aangetrokken.
Mensen die anders wellicht niet voor de zorg gekozen zouden hebben.

Bachelor Medisch Hulpverlener
Vanaf de start van de Bachelor Medische Hulpverlening in 2011 is het potentieel van deze nieuwe collega’s drastisch onderbenut. Er worden te weinig stageplaatsen geboden waardoor de instroom van de opleiding flink naar beneden is bijgesteld. Jaarlijks mogen zo’n 100 studenten starten aan de opleiding. Terwijl de aanmeldingen de 600/700 studenten overstijgen. Een belangrijke groep potentiele zorgmedewerkers wordt hiermee niet benut. En dat is zonde. Want de Bachelor Medisch Hulpverlener heeft zich de laatste jaren duidelijk bewezen in de beroepspraktijk.
De ziekenhuizen en RAV’s die al hebben durven investeren in deze frisse en enthousiaste nieuwe collega’s plukken daar nu de vruchten van.

Steun voor staking
De NVBMH steunt de roep om een betere CAO voor alle collega’s in de zorg. Daarnaast roepen wij op tot een betere benutting van nieuwe ontwikkelingen. Neem een stagiaire aan voor een 3e of 4ejaars stage, kneed een trainee BMH tot jouw ideale collega en bouw samen met het team aan een samenwerking van mensen met passie voor acute zorg. Zo houden we geschikte jongeren enthousiast voor ons mooie vak. Hopelijk wordt dat mooie vak na het afronden van de onderhandelingen ook op waarde geschat en gewaardeerd.

Leonie van der Schans
Voorzitter NVBMH

Nog geen reacties

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NVBMH.

Contact opnemen?