BMH in Beeld – Gilianne Verwig

Gilianne Verwig is BMH’er Ambulancezorg bij het Witte Kruis in Den Haag.
Een paar maanden geleden richtte zij samen met andere supporters van de BMH het uitzendbureau Spoedkracht op.
We zijn zeer benieuwd naar dit initiatief en hebben haar het hemd van het lijf gevraagd. 

Hoe ben je als BMHer op de ambulance terecht gekomen?

“In februari 2017 studeerde ik af als BMH SEH aan de Hogeschool Utrecht. Hoewel de ambulance altijd mijn droom was heb ik destijds gekozen voor de differentiatie SEH door de toenmalige stand van zaken rondom de BIG- registratie. Het experimenteerartikel was toen nog niet van start gegaan. Ook vond ik het zelf prettig eerst wat ervaring op te doen op de SEH om vervolgens door te kunnen stromen naar de gele bus.Toch heb ik niet lang kunnen wachten. Eind 2017 werd ik aangenomen als trainee bij het Witte Kruis in Den Haag. Ik heb toen, parallel aan mijn traineeship, een tweede diploma BMH behaald. Dit keer met de differentiatie Ambulancezorg. Toen ik in juli 2018 slaagde voor mijn assessment bij de Academie voor Ambulancezorg mocht ik eindelijk als zelfstandig BMHer aan de slag op de ambulance. En dat doe ik nog steeds met heel veel plezier!”

Wat vind je het mooiste aan je vak?

“Ik vind heel veel mooi aan mijn vak. De vrijheid, het samenwerken met de chauffeur en ketenpartners, het onvoorspelbare en onplanbare, het á la minute moeten anticiperen op de situatie, het klinisch redeneren en het handelen. Het mooiste vind ik het korte doch intense contact met patiënt dat je hebt in de ambulance. Je ziet de mensen vaak op hun meest kwetsbare moment. Je komt in hun woning, in hun slaapkamer, in hun persoonlijke omgeving. Ze zijn in paniek, angstig, emotioneel en onzeker. Ik vind het fantastisch om mensen dan, in de korte tijd dat een ambulancerit duurt, alle aandacht en de best mogelijk zorg te geven die ik te bieden heb. Als je binnen een aantal minuten een goede vertrouwensrelatie hebt opgebouwd door de dingen die je zegt en doet denk ik dat ik mijn werk goed heb gedaan. Het gevoel dat je krijgt als de patiënt op de SEH je vriendelijk bedankt ”voor de goede zorg” is pure voldoening. Als achteraf blijkt dat je ook nog in de juiste richting zat (diagnostisch gezien) geeft dat een extra goed gevoel.”

Wat is jouw kracht als BMHer?

“Mijn kracht als BMHer zit denk ik in persoonlijke kenmerken. Ik ben iemand met veel geduld en een groot empathisch vermogen. Ik denk dat die eigenschappen binnen de zorg erg belangrijk zijn. Natuurlijk heb ook ik wel eens een mindere dag, wat de reden daar ook voor mag zijn. Ik zorg er altijd voor dat de patiënt daar niets van merkt en niets tekort komt. Daarnaast ben ik een perfectionist. Dit uit zich in zorgvuldigheid en volledigheid in mijn onderzoeken en handelingen bij elke patiënt. De brede theoretische kennis die we als BMHers opbouwen tijdens de opleiding komt hierbij goed van pas. Hierdoor kan je goed klinisch redeneren waardoor de puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats vallen en je de juiste behandeling kunt inzetten.”

Wat is Spoedkracht?

“Spoedkracht is een nieuwe HR-dienstverlener binnen de zorg opgericht speciaal voor en door de BMH. Met Spoedkracht willen we BMHers ondersteunen en begeleiden in hun loopbaan. Wij willen hun talent uitlichten en koesteren en een coach zijn met persoonlijke aandacht voor het individu. We zijn zelf BMHer en geloven in de kracht van de BMH. We willen daarom gaan voor een betere integratie en acceptatie van de beroepsgroep”

Waarom ben je Spoedkracht gestart?

“De BMH is een relatief jong beroep. Een nieuwe beroepsgroep heeft altijd even de tijd nodig om zijn plekje binnen de zorg te veroveren en dit gaat niet zonder slag of stoot. Dat is niet erg, met iedere uitdaging leer je. Uiteindelijk zijn we er allemaal met een gezamenlijk doel; het verlenen van de beste zorg aan de patiënt. Hoewel de BMH redelijk wat weerstand heeft gekend merken we dat organisaties er nu positief tegenover staan en dat er steeds meer BMHers aan het werk zijn. En laten we eerlijk zijn, de arbeidsmarkt is er ook naar. Maar wat we merkten is dat BMHers nog moeilijk aansluiting vinden bij de bestaande HR-dienstverleners binnen de zorg. Ons idee is dat men veelal niet goed weet wat te doen met ‘die BMHers’. Ik als BMHer weet natuurlijk als geen ander de kracht, kennis en kunde van een BMHer. Het voordeel hiervan is dat wij wel weten wat de BMHer kan en hoe je deze in kunt zetten binnen de zorg. Mijn drijfveer voor het opstarten van Spoedkracht is in de eerste plaats het bevorderen van de integratie en acceptatie van de BMH. Hierbij staat de BMHer voorop en willen we met persoonlijke benadering en begeleiding de loopbaan van de professional helpen vorm te geven.

Waarom denk je dat het belangrijk is dat juist een BMHer Spoedkracht heeft opgericht?

“Als BMHer van het eerste uur weet ik als geen ander hoe moeilijk het soms is om een nieuwe beroepsprofessional te zijn. Je moet je bewijzen, want er wordt met een vergrootglas naar je gekeken. Dat is niet altijd even leuk maar wel heel leerzaam. Ik ben hierdoor erg gegroeid, zowel persoonlijk als professioneel. Ik heb gezien dat de BMH een prachtige toevoeging is aan de zorg en dat als je doorzet je uiteindelijk de waardering ontvangt die je verdient. Ik geloof daarom, samen met mijn compagnons, in de kracht van de BMH. En ik geloof dat Spoedkracht, mede of misschien wel vooral door mijn eigen ervaringen, van grote toegevoegde waarde is voor de loopbaan van de BMHer.”

Wat brengt Spoedkracht de BMHer en wat doet Spoedkracht anders dan andere HR-dienstverleners?

“Spoedkracht is, in de breedste zin van het woord, speciaal voor de BMHer. Wij willen de BMHer actief helpen zijn loopbaan vorm te geven en ondersteunen met echt persoonlijke begeleiding. Want we geloven in de kracht en het talent van iedere BMHer en luisteren naar de persoonlijke wensen van de persoon. Spoedkracht is er voor al werkende BMHers, pas afgestudeerde BMHers die op zoek zijn naar een traineeship, maar ook voor studenten BMH. Je loopbaan begint immers bij aanvang van de opleiding. Persoonlijke benadering is ons belangrijkste uitgangspunt, daar sta ik echt voor.”

Spoedkracht richt zich alleen op BMHers. Hierdoor kunnen wij gefocust alle aandacht geven aan deze specifieke beroepsgroep waar we, door eigen ervaring, alles vanaf weten. Kandidaten kunnen al hun carrièrewensen bij ons neerleggen en wij zullen er alles aan doen om deze wensen in vervulling te laten gaan. Daarnaast zijn wij er natuurlijk ook om vragen van zorgorganisaties over de BMH te beantwoorden en zorgen weg te nemen. Door deze combinatie zetten we nu al mooie samenwerkingen op en helpen we de BMH beter te laten ontplooien tot volwaardige zorgprofessionals.”

Hoe is de BMH’er bij jullie verzekeringstechnisch beschermd? 

“Spoedkracht heeft de administratie uitbesteed bij een administratiekantoor, zodat wij ons volledig kunnen concentreren op de kandidaten en onze medewerkers. Het administratiekantoor is gecertificeerd en voldoet 100% aan alle betreffende wet- en regelgeving (zoals afdracht belastingen, sociale premies en arbo). De beroepsaansprakelijkheid van onze medewerkers is uiteraard verzekerd zodat de risico’s goed afgedekt zijn.”

Hoe ziet Spoedkracht de toekomst van de BMHer voor zich?

“Wij zien de toekomst van de BMHer heel positief tegemoet. De BMHer is over het algemeen jong, enthousiast, leergierig, ambitieus en flexibel. Hierdoor zijn ze breed inzetbaar binnen de acute- en interventiezorg. Als de BMHer de kans krijgt zich te ontwikkelen en te groeien als zorgprofessional is de BMH een fantastische toevoeging aan de zorgketen. Samen sterk voor de beste zorg voor de patiënt.”

Nog geen reacties

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NVBMH.

Contact opnemen?