Bachelor Medisch Hulpverlener krijgt BIG-registratie en functioneel zelfstandige bevoegdheid

UTRECHT 25 februari 2022 – De minister van VWS, prof. dr. Ernst Kuipers, doet een voorstel om de Medisch Hulpverlener op te nemen onder artikel 3 in de Wet BIG met een functionele zelfstandigheid. Voorzitter van de NVBMH; Ellen Schepens: “Als Medisch Hulpverleners zijn wij het resultaat van een dapper idee met een gedurfde uitvoering. De kwaliteit die wij de afgelopen experimentele jaren hebben geleverd wordt nu verankerd in het zorglandschap.” De BMH’er is een breed opgeleide zorgprofessional die zich gemakkelijk beweegt tussen werkvelden als de ambulancezorg, operatiekamers, spoedeisende hulp, en de acute cardiologie. Schepens: “Met deze flexibiliteit kan een grote groep zorgprofessionals ingezet worden waar ze het hardst nodig zijn.”

De tekorten in de zorg zijn overduidelijk en de interesse voor de opleiding vanuit studenten is enorm. Vanwege stagetekorten wordt echter slechts 10% van de geïnteresseerden toegelaten middels decentrale selectie. Schepens: “Ik verwacht dat de opname in de Wet BIG het werkveld vertrouwen geeft om meer stageplaatsen te creëren zodat de instroom van de opleiding weer kan worden vergroot.” De verwachting is dat daarmee een potentieel van 1500 nieuwe zorgprofessionals per jaar kan worden aangeboord.

In het voorstel wordt de Medisch Hulpverlener op de Anesthesie en Operatieve Zorg niet meegenomen. Schepens: “Wat ons betreft een gemiste kans, de brede basis van de Bachelor Medische Hulpverlening zorgt voor flexibele inzetbaarheid in het gehele acute werkveld. Door de uitsluiting van de operatieve uitstroom wordt deze bewegingsruimte beperkt.”

De opleiding spreekt een doelgroep aan die door andere opleidingen in het zorgdomein gemist wordt; waaronder mannen en mensen met een migratie achtergrond. Er wordt daarmee een nieuwe groep potentiële zorgprofessionals aangeboord die eerder niet voor een loopbaan in de zorg koos. Schepens: “De opleiding Medische Hulpverlening maakt het de sector toegankelijker voor een bredere doelgroep en zorgt voor een inclusiever zorglandschap. Van verdringing is dan ook geen sprake, zeker in het licht van de nijpende personeelstekorten in het acute werkveld.”

De NVBMH behartigt de belangen van de Medisch Hulpverleners. Deze nieuwe zorgprofessionals zijn werkzaam in het acute zorgdomein van de Ambulancezorg, Anesthesie, Cardiodiagnostiek, Operatieve Zorg en de SEH. Schepens: “De Medisch Hulpverlener is een kundige en flexibel inzetbare zorgprofessional en inmiddels een onmisbare toevoeging voor de acute zorg.”

5 Reacties

  1. Communicatie NVBMH

    Beste Els,

    In februari 2022 heeft de minister toegezegd dat de Medisch Hulpverlener wordt opgenomen in de Wet BIG, Artikel 3.
    Het wetstraject naar die opname loopt momenteel en helaas kunnen wij niet inschatten wanneer dat is afgerond.
    Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor het laatste nieuws.

    Met vriendelijke groet,
    NVBMH

  2. Els

    Dit bericht dateert van februari . Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot opname in het BIG register? Ik lees recent een bericht van een afgestudeerde. Zij komt niet aan de slag. Mijn dochter overweegt de opleiding, die keuze zal ik uiteraard steunen maar gezien de lijdensweg vanaf de start van de opleiding ben ik er ook huiverig voor. Hoe lang gaat die bevestiging nog duren?

  3. Ellen Schepens

    Beste Wim, De passage is gebaseerd op onderzoek van de hogescholen en klopt daarom wel degelijk. De conclusie die je eraan verbindt is dat niet. Je geeft al aan dat het een implicatie is.
    Een BMH’er leert conclusies te trekken op basis van evidence based onderzoek en geen implicaties te doen.

  4. Peter-Hans Vierhoven

    Van harte proficiat met dit mooie nieuws!

  5. Wim Breeman

    Helemaal terecht en gefeliciteerd! Het enige waar ik niet achter kan staan en wat ik nog steeds heel merkwaardig vindt (en ook vlgs mij niet klopt) is de passage: “De opleiding spreekt een doelgroep aan die door andere opleidingen in het zorgdomein gemist wordt; waaronder mannen en mensen met een migratie achtergrond. Er wordt daarmee een nieuwe groep potentiële zorgprofessionals aangeboord die eerder niet voor een loopbaan in de zorg koos”. Als je dan zulke bezwaren hebt en niks in de zorg zag, waarom dan wel BMH? Dat impliceert dat daar de zorg minder voorop staat en als minder belangrijk wordt gezien! En dat kan toch niet waar zijn?! Als dat de motivatie is heb je in de hele zorg niets te zoeken!

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NVBMH.

Contact opnemen?