Informatie voor patiënten

Tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis of uw ervaring met de ambulancedienst is het u misschien opgevallen dat uw hulpverlener zich voorstelde als ‘Medisch Hulpverlener’. Mogelijk had u nog niet van dit beroep gehoord en bent u al zoekende terecht gekomen op deze pagina.

Opleiding

De Medisch Hulpverlener is een nieuwe beroepsgroep in de zorg. In 2010 is vanuit de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen de nieuwe Bachelor Medisch Hulpverlening gestart. In 2012 startte ook de Hogeschool van Rotterdam met het aanbieden van de opleiding. De BMH is een 4-jarige hbo-opleiding die opleidt tot verschillende functies binnen de gezondheidszorg.

Na een brede basisopleiding in de acute-, diagnostische- en interventiezorg van 2 jaar kiezen de studenten een uitstroomrichting. Dit kan zijn medisch hulpverlener Anesthesie, medisch hulpverlener operatieve zorg, medisch hulpverlener Spoedeisende Hulp, medisch hulpverlener Ambulance of medisch hulpverlener Cardiodiagnostiek. In de tweede helft van de studie wordt de Medisch Hulpverlener specialistisch opgeleid voor de gekozen richting. U kunt de Medisch Hulpverlener dus tegenkomen op de operatiekamers, de Spoedeisende Hulp, de ambulance, de Eerste Harthulp, CCU, hartfunctieafdeling en de catheterisatiekamers.

De Medisch Hulpverlener is via een andere weg opgeleid dan de traditionele verpleegkundige maar voert uiteindelijk dezelfde werkzaamheden uit als de gespecialiseerde verpleegkundige collega’s. U zult dus geen verschil merken in werkzaamheden.

Voorbehouden handelingen

De Medisch Hulpverlener mag dezelfde voorbehouden handelingen uitvoeren als de verpleegkundige. Denk hierbij aan het prikken van een infuus of het inbrengen van een maagsonde. De verpleegkundige is hiervoor opgenomen in artikel 3 van de Wet op de Beroepen In de Gezondheidszorg (BIG). Omdat de Medisch Hulpverlener nog een jong beroep is loopt er op dit moment een experiment om dit beroep ook in artikel 3 van de wet BIG te plaatsen. Tot 2022 zijn deze handelingen daarom verankerd in artikel 38a van de Wet BIG zodat Medisch Hulpverleners hun beroep kunnen uitoefenen.

Vanaf januari 2019 zal de Medisch Hulpverlener ook te vinden zijn in de het BIGregister.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit nieuwe beroep? Vraag het uw hulpverlener of mail naar info@nvbmh.nl

Informatiefolder algemeen

Download

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NVBMH.

Contact opnemen?